Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Και πάλι στο προσκήνιο τα κτήματα Νάστου

Και πάλι στα δικαστήρια βρίσκεται το δημόσιο με τους κληρονόμους Νάστου, την Τρίτη 25 Γενάρη. Για το λόγο αυτό οι δήμοι Ηλιούπολης, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Αλίμου οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 24 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στη Λ. Βουλιαγμένης και Παπαναστασίου (πολυκλαδικά). Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης “Αντίλογος” θα παρέμβει στην κινητοποίηση, στην οποία θα διανεμηθεί και το παρακάτω κείμενο:

ΟΧΙ  ΣΤΗΝ  ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΓΗΣ

Όπως είναι γνωστό, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ύστερα από τους αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κατοίκων, καταγράφηκαν στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και τον Άλιμο, ως δημόσια περιουσία, μια σειρά οικόπεδα και κτίρια, τα οποία μέχρι τότε διαχειριζόταν η οικογένεια Νάστου. Ένα μέρος από αυτά τα οικόπεδα παραχωρήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου  στους αντίστοιχους Δήμους και επ’ αυτών κτίσθηκαν και υπάρχουν σήμερα διάφορες  κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

Από τότε οι κληρονόμοι Νάστου βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το Ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας ακόμα 220 στρέμματα, πέραν των 6.000 περίπου στρεμμάτων που έχουν, ήδη, πουλήσει στην περιοχή, ενώ η περιουσία τους δεν ξεπερνούσε τα 520 στρέμματα (απόφαση 4910/1977 Εφετείου), ή τα 1.000 στρέμματα (απόφαση 23/1997, του  τότε εισαγγελέα Αρείου Πάγου  Ι. Σανιδά).

Οι κληρονόμοι Νάστου όχι μόνο αμφισβήτησαν τις προαναφερόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά περιέργως κατάφεραν να αποσπάσουν κάποιες ευνοϊκές γι’ αυτούς δικαστικές αποφάσεις σε επιμέρους δίκες (7586/1999, 8443/2000, 8224/2004, 187/2004 του Εφετείου Αθηνών). Σε κάποια απ’ αυτές,  προσδιορίζεται η έκταση που αγόρασε το 1922 ο Α. Νάστος, το «κτήμα Καρά», στα 12.770 τ. μ., ενώ σε έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που συντάχθηκε σύμφωνα με την 259/1991 απόφαση του Πρωτοδικείου, προσδιορίζεται ως ανατολικό όριο του κτήματος η κορυφογραμμή του Υμηττού και το νότιο όριο του «κτήματος Καρά» εμφανίζεται να φθάνει μέχρι την … Άνω Γλυφάδα, συμπεριλαμβάνοντας όλη, σχεδόν, την Αργυρούπολη!

Τα μετέπειτα χρόνια, οι κληρονόμοι Νάστου επιχείρησαν να μπλοκάρουν τις παραχωρήσεις ακινήτων από την ΚΕΔ προς το Δήμο Ηλιούπολης και να ακυρώσουν τα πρωτόκολλα κατάληψης του Δημοσίου για τα οικόπεδα που  διεκδικούσαν. Εν τέλει, ύστερα από επανειλημμένες αναβολές (που ζητήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006 στο Πρωτοδικείο η κύρια δίκη. Το δικαστήριο ανέθεσε τη διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης στον Τοπογράφο Μηχανικό Ισίδωρο Βιτέλα, για   «…να καθοριστούν με ακρίβεια οι πρόποδες του Υμηττού … έτσι ώστε να μπορεί να γίνει στη συνέχεια ακριβής προσδιορισμός του ανατολικού ορίου του κτήματος, που είναι απαραίτητο για το συνολικό προσδιορισμό των ορίων του…». Παραδόξως, το δικαστήριο δεν ζητά  να προσδιοριστούν τα βόρεια καθώς τα νότια όρια του «κτήματος Καρά». Γιατί άραγε;

Στην πραγματογνωμοσύνη του ο  κ.  Βικέλας, υιοθετώντας τις τεχνικές εκθέσεις των τεχνικών συμβούλων της οικογένειας Νάστου, ορίζει τους πρόποδες του Υμηττού με έναν αυθαίρετο τρόπο, εμφανίζοντας διάφορες εκδοχές, ακόμα και την εκδοχή τα δυτικά όρια της δασικής έκτασης του Υμηττού, όπως προσδιορίστηκαν το 1963, να συμπίπτουν με τους  πρόποδες του Υμηττού.

Είναι προφανές ότι η διένεξη των κληρονόμων Νάστου με το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να μετατοπιστεί στο που βρίσκονται οι πρόποδες του Υμηττού. Το ζήτημα δεν είναι «τεχνικό», είναι βαθειά πολιτικό και έχει να κάνει με το κατά πόσο οι διάφορες κυβερνήσεις θέλησαν να υπερασπιστούν τη δημόσια γη ή τα συμφέροντα κάποιων ιδιωτών-σφετεριστών της δημόσιας γης.

Το ζήτημα που τίθεται πλέον είναι σαφές: Οι τοπικές κοινωνίες θα ανεχτούν και άλλο τις προκλήσεις των κληρονόμων Νάστου και τη λειτουργία των παραδικαστικών κυκλωμάτων, ή θα προχωρήσουν άμεσα και αποφασιστικά αξιοποιώντας στην πράξη τα αδόμητα οικόπεδα  για την κάλυψη  κοινωνικών αναγκών; Και επιπλέον: οι αντίστοιχες δημοτικές αρχές θα ευθυγραμμιστούν με αυτή την απαίτηση;

24/1/2011
“ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ”
Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου