Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Ζωντάνεψε» το Άλσος «Κιντή» ο «Αντίλογος»

Ο ελεύθερος κοινωνικός χώρος Ηλιούπολης «Αντίλογος», φιλοξένησε στο άλσος «Δ. Κιντής» την Πέμπτη 7 Ιουλίου, την παράσταση του θεατρικού έργου «Μια εκδοχή» σε σκηνοθεσία της θεατρικής ομάδας Roswitha. Οι ηθοποιοί της παράστασης Θοδωρής Σκυφτούλης και Δανάη Σπηλιώτη επιχείρησαν, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, να κάνουν μια παράσταση που να μιλάει για αυτό που είναι σημαντικό, για πράγματα που μας αφορούν όλους, αλλά τελικά δεν τα «κατάφεραν»…  
Η ιδέα της παράστασης γεννήθηκε από συζήτηση πάνω στο αίσθημα της συλλογικής ενοχής, τον κοινό θρήνο και το επικίνδυνο αδιέξοδο που ακολουθεί. Η εναπόθεση της ευθύνης του εαυτού σε κάποιον άλλο, που θα μας βγάλει από την ανυπέρβλητη δυσκολία, θα μας λυτρώσει, θα μας δώσει τη λύση. Σε έναν χώρο προσωρινό, όπου δεν φαίνεται και δεν ακούγεται τίποτα, το παιδί κοιμάται και η ώρα είναι η συνηθισμένη, η παράσταση μοιάζει να αφηγείται μια ιστορία για το αδύνατο, το έλλειμμα, την ενοχή. Οι ήρωες αδυνατούν να επέμβουν στην ιστορία: αδρανούν ή δρουν ανεπιτυχώς.
Συμβουλευτική άμεση δημοκρατία
Την παρουσίαση του δικτύου «Περικλής» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμπολίτες μας την Παρασκευή 1η Ιουλίου στο άλσος «Δ. Κιντής». Με πρωτοβουλία του «Αντίλογου» ο καθηγητής του ΕΜΠ,  Γιώργος Καμπουράκης εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως λειτουργεί το δίκτυο και απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.
Το δίκτυο ΠΕΡΙΚΛΗΣ είναι μία ολοκληρωμένη «μέθοδος δημοκρατικής επικοινωνίας» μεταξύ των πολιτών και των «Αρχόντων» ενός τόπου, που υποστηρίζεται από ηλεκτρονικούς λογισμητήρες πρόσφατης τεχνολογίας έτσι ώστε η χρήση του να είναι δυνατή από τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών (μεγαλύτερο και από εκείνον των «ψηφοφόρων» του συμβατικού τρόπου διεξαγωγής εκλογών και δημοψηφισμάτων..) ακόμη και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Η ανάγκη εναρμόνισης των δημοκρατικών λειτουργιών και η διεύρυνση τους με την σύγχρονη τεχνολογία, είναι παραδεκτή  σε παγκόσμιο επίπεδο και προκύπτει από την διεθνή βιβλιογραφία αλλά και τις δράσεις των Ινστιτούτων, Ιδρυμάτων, πολιτικών , φιλοσόφων, ομάδων πολιτών κλπ.Αναντίρρητα η Ελλάδα έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι μητέρα της Δημοκρατίας. Το σύνολο των κανόνων δημοκρατικής επικοινωνίας που ενσωματώνονται στο δίκτυο ΠΕΡΙΚΛΗΣ είναι συμπαγές και δεν επιτρέπει αλλοίωση των βασικών ιδιοτήτων του (έτσι ώστε και από αυτή την άποψη να μπορεί το σύστημα να θεωρηθεί πρωτότυπο). Η χρήση με πολύ απλούς χειρισμούς των ειδικών τερματικών του δικτύου «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» έχει προκύψει μετά από μακρά έρευνα στο εργαστήριο Επικοινωνίας και Μέσων του ΕΜΠ (υπό την καθοδήγηση των δημιουργών του συστήματος κ.κ Καθ. Γεώργιο Καμπουράκη PhD, και τον ερευνητή Επικοινωνιολόγο Μάριο Νόττα). Επιτρέπει, σε αντίθεση με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, την ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου χρόνου αναμονής για την κατάθεση γνώμης ή/και πρότασης από τον πολίτη, ελαχιστοποιώντας τους χειρισμούς και απλοποιώντας την διαδικασία. Όλοι οι χειρισμοί που ο πολίτης κάνει στο τερματικό δεν απαιτούν παρά το άγγιγμα της ειδικής οθόνης με την άκρη του δακτύλου του στα επιλεγόμενα σημεία. Το σύστημα επικοινωνεί με τον πολίτη οπτικώς μέσω της οθόνης και ακουστικώς μέσω μεγαφώνων .
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.ntua.gr/periklesnet/page3/page3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου