Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί "δεν πληρώνω"

Αναδημοσιεύουμε μια δημόσια επιστολή του Π.Τότσικα, η οποία δημοσιεύτηκε και στη "Ελευθεροτυπία" της 16/2/2010:

Με τις δημόσιες συγκοινωνίες έχω μια σχέση «βιωματική»: Όλη μου τη ζωή μετακινούμαι με λεωφορεία, με  τρόλεϋ, με το Μετρό. Kάθε μήνα έβγαζα κάρτα απεριορίστων  διαδρομών για όλα τα συγκοινωνιακά μέσα και μέχρι το τέλος του περασμένου Γενάρη πλήρωνα για την κάρτα 35 ευρώ. Από την 1η Φεβρουαρίου θα έπρεπε να πληρώνω 45 ευρώ. Σταμάτησα να αγοράζω κάρτα. Άλλωστε τι νόημα είχε, όταν τα δημόσια μεταφορικά μέσα για διάφορους λόγους, ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν  πολλές μέρες τον μήνα και αναγκαζόμουν να παίρνω ταξί πληρώνοντας ένα σεβαστό ποσό, επιπλέον από την κάρτα που είχα ήδη πληρώσει  αλλά δεν μπορούσα να την χρησιμοποιήσω;
Η λύση αντί της κάρτας να πληρώνω εισιτήριο, όποτε λειτουργούσαν τα δημόσια μεταφορικά μέσα, είναι για μένα μια λύση επίσης ασύμφορη, εφ’ όσον το αντίτιμο του εισιτηρίου για Μετρό και λεωφορείο ανέβηκε  από 1.00 σε 1.40 ευρώ δηλαδή αυξήθηκε 40%. Σε συνθήκες ραγδαίας χειροτέρευσης της εξυπηρέτησης και συρρίκνωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα έπρεπε να πληρώνω για εισιτήρια 2.80 ευρώ την ημέρα. Και μαζί με  αυτά που θα ήμουν υποχρεωμένος να πληρώνω για ταξί, πόσο θα έφτανε τελικά η μηνιαία δαπάνη  για να μετακινούμαι; Υπολογίζω γύρω στα 100 ευρώ.
«Λαθρεπιβάτες» και «τζαμπατζήδες»
Σε τροπολογία στο Νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες που κατέθεσαν οι υπουργοί Ρέππας, Παπουτσής και Καστανίδης αναφέρεται: «…Η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών της χώρας. Η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας…».
Εξ άλλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας είπε ότι  η  Ελλάδα «δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας» και ότι «προέχει η απαξίωση του τζαμπατζή» (Καθημερινή 6.2.2011).
Το θράσος της εξουσίας είναι απύθμενο. Το κυβερνών κόμμα, του οποίου δεκάδες στελέχη  εμπλέκονται σε σκάνδαλα κατασπατάλησης και υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου, του δημόσιου χρήματος, χωρίς να καθίσει κανένα στο σκαμνί, έχει το θράσος να μας λέει ότι η Ελλάδα «δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας». Ένα κόμμα που εμπλέκεται στα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, της Ζήμενς, των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των Δομημένων Ομόλογων, των γερμανικών υποβρυχίων και τόσων άλλων, έχει το θράσος να μιλά για «απαξίωση των τζαμπατζήδων» και να το προτάσσει στο νέο νόμο που προωθεί για τις Μεταφορές και τις Συγκοινωνίες.
Φτάνει πια η υποκρισία! Δηλώνω ότι από την 1η Φεβρουαρίου, σταμάτησα να πληρώνω εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες. Αρκετά πλήρωσα  τόσα χρόνια. Μου χρωστάνε, δεν τους χρωστάω τίποτα. Ας υπολογίσει κάποιος πόσες φορές δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω την κάρτα μου όλα αυτά τα χρόνια. Πόσα λεφτά πλήρωσα σε ταξί για να πάω στη δουλειά μου. Και ας μην μου πουν πως φταίνε οι εργαζόμενοι για την κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Φταίνε αυτοί που κυβερνήσανε και κυβερνάνε.
Ας καλύψουν τα ελλείμματα  από το «μαύρο χρήμα» που εισέπραξαν από την Ζήμενς  και τόσες άλλες εταιρίες που αλωνίζουν στη χώρα μας. Ας καλύψουν τα ελλείμματα από τις προμήθειες  που εισέπραξαν πρώην υπουργοί, οι οποίοι αν και ευθύνονται, δεν διώχθηκαν , δεν δικάστηκαν, δεν φυλακίστηκαν ποτέ για τίποτα, λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους, δηλαδή λόγω της νομοθεσίας που ψήφισαν οι βουλευτές των κόμματων  εξουσίας.  Ας καλύψουν τα ελλείμματα από τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον κ. Μαντέλη, τον κ. Βερελή, τον κ. Τσουκάτο, από τον κ. Ρουσόπουλο τον κ. Βουλγαράκη, ο οποίος είπε και το αμίμητο «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Όχι κύριοι, ό,τι είναι νόμιμο δεν συνεπάγεται ότι είναι και ηθικό. Εσείς που φτιάχνετε τους νόμους, πρώτοι βρίσκετε παραθυράκια να τους παραβιάζετε. Ας θυμηθούμε τη περίφημη βίλα Μαγγίνα στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, που την εμφάνισε ως κοινωφελή εγκατάσταση - «αναψυκτήριο». Εκεί είναι ακόμη, όπως και πολλές άλλες αυθαίρετες βίλες, δεν τις κούνησε κανένας μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η «νομιμότητα» που επικαλείστε;
 Επαναλαμβάνω: Είναι απύθμενο θράσος να λέει το κυβερνών κόμμα  ότι «η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας», να λέει ότι «προέχει η απαξίωση του τζαμπατζή» των αστικών συγκοινωνιών, ενώ καλύπτει και δεν απαξιώνει τούς φοροφυγάδες με τις οφ σόρ εταιρίες, με τις μαύρες καταθέσεις στις τράπεζες τις Ελβετίας κλπ
Επαναλαμβάνω: δεν πληρώνω από την 1η Φλεβάρη εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, μέχρι να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν οι παρανομήσαντες διαχειριστές της εξουσίας.
Το «δεν πληρώνω» δεν σημαίνει «πλήρωσε εσύ για μένα» όπως ισχυρίζεται ο κ. Ρέππας, αλλά να πληρώσουν  οι ουσιαστικοί «λαθρεπιβάτες» και «τζαμπατζήδες» της εξουσίας κι όχι ξανά ο απλός κόσμος.
Δεν πληρώνω: Ας με κλείσουν φυλακή, όπως η χούντα στα 21 μου χρόνια ...                                                 
12.2.2011
Πάνος Τότσικας   
«Αντίλογος – Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης»
                                                                                                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου